Hoe kan ik huurtoeslag aanvragen?

Om recht te hebben op huurtoeslag moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag je niet te veel verdienen en mag je huur niet te hoog of te laag zijn. Al deze voorwaarden worden vastgesteld door de overheid en is een tegemoetkoming in de huurkosten. Om er achter te komen of je recht hebt op huurtoeslag is het verstandig om eerst te controleren of je voldoet aan de voorwaarden en vervolgens een proefberekening te maken. Zo kom je er snel achter op hoeveel huurtoeslag je kunt rekenen.

Voorwaarden huurtoeslag 2021

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Het is verstandig om deze voorwaarden eerst door te nemen voordat je huurtoeslag gaat aanvragen. Dit zijn de voorwaarden voor huurtoeslag:

  • Je inkomen mag niet te hoog zijn, hoe hoog hangt af van je leeftijd en samenstelling van het huishouden
  • Je huur mag niet hoger zijn dan € 752,33 per maand
  • Ben je jonger dan 23 jaar en heb je geen kind(eren)? Dan mag je huur niet hoger zijn dan € 442,46
  • De woning waar je woont is een zelfstandige woning. Met een eigen toegang, keuken en toilet
  • Je vermogen mag niet hoger zijn dan € 31.340 op 1 januari als je alleen woont en € 62.680 op 1 januari als je een toeslagpartner hebt

Het hangt dus helemaal van je huishouden, het soort woning en je vermogen af of en op hoeveel huurtoeslag je recht hebt. Omdat het aanvragen van huurtoeslag zo complex is door alle regels raden we je aan eerst een proefberekening te maken nog voordat je huurtoeslag aan gaat vragen.

Huurtoeslag aanvragen

Huurtoeslag kan je alleen aanvragen als je er recht op hebt. Je komt erachter of je recht hebt op huurtoeslag door te controleren of je voldoet aan alle voorwaarden. Voldoe je aan alle voorwaarden voor huurtoeslag? Dan kan je beginnen met het voorbereiden van je aanvraag. Allereerst moet je in het bezit zijn van een DigiD. Heb je nog geen DigiD? Dan zal je eerst een DigiD moeten aanvragen.

Vervolgens is het belangrijk om alle benodigde gegevens erbij te pakken. Je moet kunnen opgeven hoeveel huur en servicekosten je betaalt en hoe hoog je inkomen is. Deze informatie vind je terug op je huurovereenkomst en je loonstrook. Daarnaast wordt er van je gevraagd om je aan te melden voor de Berichtenbox van MijnOverheid. Zodat alle communicatie voortaan via je mail kan i.p.v. papierenpost.

Heb je alle voorbereidingen getroffen dan staat niets je meer in de weg om huurtoeslag te gaan aanvragen. Het aanvragen van huurtoeslag doe je door in te loggen op “Mijn toeslagen” via toeslagen.nl. Op deze website van de Belastingdienst kan je toeslagen aanvragen. Heb je een beetje hulp nodig met het aanvragen van je huurtoeslag? Dan zijn er partijen die je kunnen helpen bij het aanvragen van je huurtoeslag.