Hoe kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Heb je kinderen en gaan ze naar de kinderopvang, gastouder of buitenschoolse opvang? Dan heb je misschien wel recht op kinderopvangtoeslag. Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten die je betaalt voor de opvang van je kind(eren). Of je recht hebt op kinderopvangtoeslag hangt af van een aantal dingen, zo mag bijvoorbeeld je inkomen niet te hoog zijn. Alle voorwaarden waaraan je moet voldoen om kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen vind je hieronder.

Voorwaarden kinderopvangtoeslag 2021

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Het overgrote gedeelte van Nederland werkt voor een werkgever of als zpp’er en heeft hierdoor recht op kinderopvangtoeslag. Maar wist je dat je ook recht hebt op kinderopvangtoeslag als je een opleiding volgt of een traject naar werk volgt. Dit zijn de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag:

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit
  • Je werkt, studeert of volgt een traject naar werk
  • Het kind staat ingeschreven op jouw woonadres
  • Je krijgt al kinderbijslag of een pleegouderbijdrage
  • De kinderopvang of gastouders staan geregistreerd
  • Je hebt een schriftelijke overeenkomst voor de opvang
  • Je betaalt zelf de kosten van de kinderopvang

Dit zijn de basisregels die er zijn voor het kunnen krijgen van kinderopvangtoeslag. Toch zijn er tegenwoordig veel verschillende woon- en werksituaties. Voor alle aanvullende voorwaarden in bijzondere situaties verwijzen we je dan ook door naar de Belastingdienst. De Belastingdienst gaat over de kinderopvangtoeslag en kan helpen bij complexe woon- en/of werksituaties.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Kinderopvangtoeslag kan je alleen aanvragen als je er recht op hebt. Je komt erachter of je recht hebt op kinderopvangtoeslag door te controleren of je voldoet aan alle voorwaarden. Voldoe je aan alle voorwaarden voor kinderopvangtoeslag? Dan kan je beginnen met het voorbereiden van je aanvraag. Allereerst moet je in het bezit zijn van een DigiD. Heb je nog geen DigiD? Dan zal je eerst een DigiD moeten aanvragen.

Vervolgens is het belangrijk om alle benodigde gegevens erbij te pakken. Zo heb je o.a. het opvangcontract nodig en moet je kunnen opgeven hoe hoog je inkomen is. Deze informatie vind je terug op je loonstrook. Daarnaast wordt er van je gevraagd om je aan te melden voor de Berichtenbox van MijnOverheid. Zodat alle communicatie voortaan via je mail kan i.p.v. papierenpost.

Heb je alle voorbereidingen getroffen dan staat niets je meer in de weg om kinderopvangtoeslag aan te gaan vragen. Het aanvragen van kinderopvangtoeslag doe je door in te loggen op “Mijn toeslagen” via toeslagen.nl. Op deze website van de Belastingdienst kan je toeslagen aanvragen.