Kinderopvangtoeslag

Stap 1: Wijzer worden over kinderopvangtoeslag

Heb je kinderen en gaan ze naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang? Dan heb je misschien wel recht op kinderopvangtoeslag. De kinderopvangtoeslag is namelijk een bijdrage in de kosten die je betaalt voor de opvang van je kind(eren). Of je recht hebt op kinderopvangtoeslag hangt onder andere af van je inkomen, het aantal kinderen en je gezinssituatie. Om je wat op weg te helpen hebben we alle voorwaarden voor kinderopvangtoeslag voor je op een rijtje gezet.


Voorwaarden kinderopvangtoeslag 2018

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moet je voldoen aan een hele hoop complexe voorwaarden. Veel hiervan kom je tegen bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag.

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit
  • Jij en/of je toeslagpartner werkt, studeert of volgt een werk- of inburgeringscursus
  • Het kind staat ingeschreven op jouw woonadres en zit nog niet op de middelbare school
  • Je krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage
  • De kinderopvang of gastouder staat geregistreerd
  • Je hebt met de opvang een schriftelijke overeenkomst afgesloten
  • Je betaalt zelf de kosten voor de kinderopvang

Als je meerdere kinderen hebt die naar de opvang gaan krijg je voor het kind met de meeste uren opvang de laagste vergoeding. Dit kind wordt bij de belastingdienst het eerste kind genoemd en hoeft dus niet het oudste kind te zijn. Per kind krijg je uiteindelijk een maximaal aantal uren opvang, met een maximaal uurtarief. Hoeveel dit precies is komt naar voren uit een berekening bij de aanvragen van kinderopvangtoeslag.


Ben je na het lezen van deze pagina wijzer over kinderopvangtoeslag? Dan ben je klaar om kinderopvangtoeslag aan te vragen. Dat doe je hier!

> Kinderopvangtoeslag aanvragen