Hoe kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor een Nederlandse zorgverzekering. Woon en werk je in Nederland en heb je een Nederlandse zorgverzekering? Dan kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen hangt af van je inkomen en vermogen. Is je inkomen te hoog dan heb je waarschijnlijk geen recht op zorgtoeslag. Hieronder hebben we alle voorwaarden voor zorgtoeslag op een rijtje gezet.

Voorwaarden zorgtoeslag 2021

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Het is verstandig om deze voorwaarden eerst door te nemen voordat je zorgtoeslag gaat aanvragen. Dit zijn de voorwaarden voor zorgtoeslag:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit
  • Je inkomen is niet hoger dan € 31.138 per jaar
  • Je vermogen is niet hoger dan € 118.479 op 1 januari 2021

Heb je een toeslagpartner dan mogen jullie samen niet meer dan € 39.979 per jaar verdienen. Daarnaast mag je met een toeslagpartner om recht te hebben op zorgtoeslag ook samen geen groter vermogen hebben dan € 149.819 op 1 januari 2021. Voldoe je aan al deze voorwaarden voor zorgtoeslag dan kan je zorgtoeslag gaan aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen

Als je voldoet aan de voorwaarden voor zorgtoeslag kan je zorgtoeslag gaan aanvragen. Wel is het verstandig om allereerst je aanvraag zorgtoeslag voor te bereiden. Dit doe je door te controleren of je DigiD nog werkt en/of een DigiD aan te vragen. Zonder DigiD kan je namelijk geen toeslag aanvragen. Zorg daarnaast dat je al je inkomstengegevens bij de hand hebt. De Belastingdienst vraagt namelijk om je jaarinkomen (en dat van je partner). Daarnaast adviseren ze om je Berichtenbox op MijnOverheid te activeren. Zodat de communicatie over je aanvraag via de e-mail kan i.p.v. de post.

Heb je alle voorbereidingen getroffen dan staat niets je meer in de weg om zorgtoeslag te gaan aanvragen. Het aanvragen van zorgtoeslag doe je door in te loggen op “Mijn toeslagen” via toeslagen.nl. Op deze website van de Belastingdienst kan je toeslagen aanvragen. Heb je een beetje hulp nodig met het aanvragen van je zorgtoeslag? Dan zijn er partijen die je kunnen helpen bij het aanvragen van je zorgtoeslag.